Geri Dön : Bülten

Global Bankruptcy Report 2017 (Küresel İflas Raporu 2017) -- 2. Edisyon

13 Ekim 2017 Cuma

Birincisini Nisan ayında paylaştığımız 2017 Küresel İflas Raporu’nun ikinci edisyonu, Dun & Bradstreet Worldwide Network üyesi 46 ülke temsilciliğinin katkılarıyla hazırlandı.

Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede iflas oranlarının düşüş eğiliminde olduğunu görmekteyiz. Gelişmiş ekonomilerdeki kısmi para politikasının normalleştirilmesinin yanısıra gelişmekte olan ekonomilere yönelik sermaye akımları da yine piyasaya olumlu etkiler yapmaktadır. 2017  yılı için Küresel GSYİH büyüme beklentisi 0,5 puan artırılarak %2,9 büyüme olarak revize edilmiştir.

Küresel İflas Raporu'nda değerlendirilen 46 ülkenin 28'inde iflas oranları azalırken, 2 ülkede bu oranın sabit kaldığı, 16 ülkede ise yükselişe geçtiği gözlemlenmiştir. Bir önceki raporumuza göre değişen bir özellik ise, küresel olarak ilk on ekonomiden biri hariç tümünün iflas oranlarının azalmasına rağmen Amerika, İngiltere, Çin ve Brezilya’nın şu anda 'kötüleşen' gruba girdiğini göstermektedir. Bunun yanında olumlu trende sahip olan Orta ve Doğu Avrupa'da, yalnızca iki ülkede (Polonya ve Rusya) iflas oranlarının arttığını görmekteyiz. Asya-Okyanusya bölgesinde ise iflas oranları Çin dahil olmak üzere 5 ülke için artmaktadır.

Gelişmiş ülkeler özelinde baktığımızda ise, Dun & Bradstreet Amerika için 2017 GSYİH büyüme beklentilerini %2,2'den %2.0'a; 2018 için ise yüksek siyasi belirsizlik riskleri nedeni ile %2,6'dan %2,3'e düşürmüştür. Almanya'daki makroekonomik koşulların iyileştirilmesi ile şirket iflasları bir önceki raporumuza kıyasla hızla azalmaktadır. Almanya için, AB bölgesinde halen destekleyici para politikaları ve sağlam iç - dış talebin desteğiyle, 2017-18 yılları arasında genel olarak düşüş trendinde kalması beklenmektedir. Ayrıca politik olarak da federal seçimlerde adaylığı bulunan Merkel ve Schulz'un ekonomik olarak endişe vermeyen yaklaşımları piyasalarda yine olumlu etki yaratmaktadır.

İngiltere'de Bretix'in ekonomiye etkisinin bir önceki raporumuzda olduğundan çok daha belirgin halde görmekteyiz. İflas oranı Haziran 2017'ye kadar ki süreçte %19,8'e ulaşarak iflasın en çok arttığı Avrupa ülkesi olmuştur. iflas oranlarında dikkat çeken en yüksek artış ise %1025,4 ile Çin'de görülmektedir. Rusya'da ise bir önceki raporda görülen gelişme eğilimi ters yönlü olup ülkedeki ekonomik çevrenin istikrarsız kalmasına neden olmaktadır. Rusya özelinde, D&B büyüme beklentileri 2017 için %1,4 ve 2018 için %1.6'dır.

Raporun tamamını buradan indirebilir ve detayları inceleyebilirsiniz.

Başa Dön